db3e1438e5e9b59e4edc2115430cedab01Nirmala Salve Shrivastava (n. 21 martie 1923, Nagpur, India – d. 23 februarie 2011, Genova, Italia) este fondatoarea Sahaja Yoga, fiind cunoscută peste tot în lume sub numele de Shri Mataji Nirmala Devi.
Tatăl, Prasad Rao Krishnan Salve a fost cunoscut ca unul din apropiații lui Mahatma Gandhi, alături de care a luptat pentru independența Indiei. El a fost singurul creștin din Adunarea Constituantă a Uniunii Indiene în 1949. Renumit filolog, cunoștea 14 limbi și a tradus Coranul în hindi. Soția sa a fost prima femeie din India care a obținut diploma în studii matematice. Cu toate acestea, viața ei a fost consacrată exclusiv familiei, ocupându-se de creșterea și educarea celor unsprezece copii.

 

b7207a_39d84ebdb5704e8099090d51765ce885~mv2.jpg_srz_340_190_85_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srzLa nouă ani, Nirmala și-a însoțit tatăl la ashramul Sabarmati al lui Mahatma Gandhi unde și-a petrecut în urmatorii ani vacanțele școlare și a participat la meditațiile zilnice pe care Gandhi le conducea personal, la ora 4 dimineața. Mai tarziu, devine conducătoarea unei mișcări de tineret pentru independența țării sale.
Nirmala Salve a urmat apoi studii medicale pentru a descoperi legăturile dintre spiritualitate, energia subtilă Kundalini și corpul anatomic. Au urmat ani dificili, de lipsuri materiale și de persecuții: tânăra luptătoare pentru Independență a fost închisă in 1942 ca și alți partizani ai eliberării Indiei pentru participarea activă la această mișcare.

 

sir-cp-shri-mataji-un01Căutătoare pasionată, în deceniile care au urmat a aprofundat domeniile filosofiei, psihologiei și biologiei. A urmat cursurile de medicină la Universitatea Creștină din Lahore și în anul 1947 s-a căsătorit cu Chandika Prasad Shrivastava care, după ce a fost director al Shipping Corporation of India între anii 1961-1974, a fost ales timp de patru legislaturi (până în 1989) Secretar General al United Nations International Maritime Organization, fiind obligat să locuiască împreună cu familia la Londra, unde își avea sediul acest organism al ONU. Regina Elisabeta a Angliei i-a acordat în iulie 1990 titlul nobiliar de Sir (fiind singurul indian după Independență care a avut această distincție) și celebrul Ordin Sf.Mihai și Sf.Gheorghe, cu rangul de cavaler comandor (Knight Commander). Guvernul indian l-a decorat în 1972 cu Ordinul Lotusului (Padmabushan), iar alte guverne i-au acordat nu mai puțin de 30 alte distincții.

 

page12_3Începând cu anul 1970, când a considerat că s-a achitat de obligațiile sale familiale, Shri Mataji a putut să se consacre dezvăluirii unei noi metode: Sahaja Yoga (yoga spontana), rod al unei stăruitoare căutări pe parcursul multor decenii de studii, ce reprezintă o sinteza între esența clasicei Yoga și tezaurul spiritualității din alte epoci și diferite zone geografice. Fără a-și cruța forțele, Shri Mataji a călătorit neîntrerupt pe cinci continente pentru a-și purta mesajul și pentru “a da realizarea sinelui” celor care o doresc.
Mai multe despre viața lui Shri Mataji puteți să aflați de pe website-ul shrimataji.org