Meditația este de fapt cea mai firească, mai clară, mai lucidă și mai nealterată stare de conștiență. Este starea în care percepem în mod liber și nedisimulat realitatea și pe noi înșine, în care avem controlul deplin asupra noastră înșine și asupra reacțiilor noastre.
Există multe stereotipuri legate de meditație. Pentru ca să înțelegem mai bine ce înseamnă meditația ar trebui totuși să înțelegem și ce nu înseamnă. Meditația nu este o simplă stare de relaxare ci mai degrabă relaxarea e unul din efectele meditației. Meditația nu este o stare de extaz mistic. De asemenea nu are nici o legătură cu fenomenele paranormale, extrasenzoriale și cu nimic nefiresc sau extrem. Nu este o stare de autosugestie în care ne impunem sau ni se sugerează să ne simțim într-un anumit fel și nu are nimic de a face cu hipnoza. Nu este o stare de transă de nici un fel. Este de fapt cea mai lucidă și mai echilibrată stare a minții. Cel mai benefic efect al practicii meditației este stabilitatea emoțională. Acesta este cel mai bun antrenament pentru dobândirea echilibrui interior care ne permite să ne bucurăm din plin de fiecare zi.
Această căutare a echilibrului interior este foarte veche, ancestrală și datează din vremurile începuturilor evoluției noastre ca specie, de acum de mai bine de două milioane de ani, cu mult mai veche decât istoria descrisă de către izvoarele arheologice. Stabilitatea emoțională este atât de importantă, vitală chiar, încât această căutare a devenit instinctivă în ființa umană. Pe parcursul evoluției, pe măsură ce ființa umană a devenit din ce în ce mai complexă, mai inteligentă, mai emoțională, mai socială, stabilitatea emoțională a devenit una din condițiile sine qua non ale supraviețuirii. Căutarea stabilității emoționale este permanentă și poate fi împlinită doar prin atingerea echilibrului interior. Sau poate fi păcălită între timp de satisfacții și emoții trecătoare. Nici banii nu aduc fericirea, ne plictisim relativ repede de satisfacțiile materiale și nici concediile nu durează la nesfârșit. Singurul mod în care putem ajunge să ne bucurăm din plin de viață și prin care să reușim să trecem cu fruntea sus și cât mai puțin afectați prin momentele dificile este stabilitatea emoțională.
Din fericire, evoluția a fost atât de generoasă încât a așezat în noi tot ce avem nevoie pentru atingerea echilibrului interior. În mod instinctiv simțim nevoia să ne retragem, să rămânem pentru o vreme cu noi înșine, să privim un peisaj frumos fără să ne gândim la nimic. Din păcate stilul de viață al omului modern îi lasă foarte puține portițe de scăpare din stresul cotidian. Omul modern este într-o permanență alertă, începând de dimineață când se grăbește să își ducă copiii la școală și să ajungă la serviciu, până seara când adoarme în fața televizorului.
Tehnica meditației în Sahaja Yoga vine în ajutorul omului modern oferindu-i portița de evadare din cotidian. Prin practica meditației ne reîncărcăm bateriile stabilității emoționale, practic ne antrenăm echilibrul interior. Tot acest mecanism există deja în noi înșine. Nu inventăm nimic, ci doar redescoperim ceea ce există uitat, latent în noi înșine, repunem în valoare aceste instrumente uimitoare care s-au dezvoltat în noi pe parcusul a milioane de ani de evoluție și al căror unic scop este acela de a ne ajuta să supraviețuim. Tot ce trebuie să facem este să creăm toate condițiile necesare pentru ca această stare de meditație să se manifeste de la sine. O foarte simplă analogie ar fi aceea cu somnul. Oricât am încerca și ne-am impune, ne va fi imposibil să adormim la comandă, când vrem noi. Singura soluție este să stingem lumina, să ne relaxam și să lăsăm somnul să vină spontan, să funcționeze de la sine. Într-un mod similar funcționează “mecanismul” meditației și în general Sahaja Yoga.
Vă invităm la programele noastre de Sahaja Yoga din Brașov, de inițiere în tehnica meditației unde vom încerca să experimentăm, să redescoperim de fapt ce înseamnă starea de meditație.