În traducere liberă Sahaja Yoga înseamnă Uniune Spontană (Sahaja: înnăscut, spontan). Uniune între individ și universul înconjurător sau armonia, comunicarea între individ și univers.
Sunt probabil cuvinte mari și ambigui, însă iată un exemplu simplu și concret despre beneficiile acestei uniuni, armonii. Organismul uman este alcătuit din mai mult de 30 de bilioane de celule. Este un număr impresionant și cu toate că sunt enorm de multe celule, cu toate că aceste celule sunt foarte complexe și au roluri și activități diverse, tot acest întreg sistem care este organismul uman funcționează într-o uniune desăvârșită, în care fiecare celulă primește ceva și oferă ceva în schimb întregului, adică universului din care face parte. Dacă unele din aceste celule, într-un fel sau altul, își pierd conexiunea cu întregul, cu organismul, acestea nu mai oferă nimic bun în schimb și mai mult, cauzează o mulțime de probleme sistemului. Astfel de exemple putem descoperi peste tot în jurul nostru, în special în natură unde fiecare specie contribuie la echilibrul ecosistemului.
Omenirea s-a rupt la un moment dat de universul în care a apărut și în care a evoluat, probabil în momentul în care am fost nevoiți să luptăm cu natura pentru a putea supraviețui, să ne folosim inteligența pentru a ne produce singuri hrana și asigura adăpostul. Desigur că asta ne-a salvat însă ne-a împins încet într-o postură din ce în ce mai agresivă asupra universului înconjurător. Nemaiavând această conexiune cu întregul, nu avem cum să înțelegem care din acțiunile noastre produc efecte nefaste. Și efectele aceste rupturi au început să fie din ce în ce mai vizibile, începând cu exploatarea fără discernământ a resurselor naturale și culminând cu poluarea și încălzirea globală.
Este foarte dificil, dacă nu imposibil, pentru omul zilelor noastre să iasă din vâltoarea cotidiană și să își dedice timp și energie pentru dobândirea acestei uniuni, cu alte cuvinte, evoluției spirituale. Mai mult, în trecut, cei care căutau intens această evoluție, obișnuiau să își dedice întreagă viață acestei căutări. Se izolau în păduri, își căutau un maestru spiritual iar tot restul vieții urmau un regim și o practică extrem de stricte menite să îi ajute să își depășească precara și vulnerabila condiție umană și să descopere calea către evoluția spirituală.
Dorința de evoluție spirituală este înnăscută. Simplul fapt că suntem conștienți de propria noastră existență este un miracol și ne face să ne întrebăm dacă ființa umană nu este cumva mai mult decât această realitate aparentă, decât acest corp, minte, rațiune, emoții.
Sahaja Yoga a apărut în anii 70 în India și a fost concepută și lansată de Nirmala Salve Shrivastava, cunoscută în Sahaja Yoga ca Shri Mataji. Dânsa a înțeles că de fapt spiritualitatea este înnăscută în fiecare din noi și că este dreptul înnăscut al fiecăruia să acceadă la această evoluție, pornind de la premiza că dacă ceva există deja în noi, înseamnă că este vital și ușor accesibil. Și mai mult de atât, nu este normal să plătești pentru așa ceva. În această accepțiune, spiritualitatea nu mai constituie apanajul exclusiv al unei elite ci este disponibilă în mod înnăscut fiecărei ființe umane. Nu este în nici un caz nevoie să renunțăm la viața noastră obișnuită sau să facem sacrificii ci doar dedicând cu consecvență puțin din timpul nostru liber practicii meditației este suficient ca să ne dea puterea să descoperim puțin câte puțin universul dincolo de condiția umană.
Meditația este practica de bază în Sahaja Yoga. Experimentul este cel mai relevant aspect al practicii Sahaja Yoga. Nu este necesar să credem sau să nu credem ceva anume, ci pur și simplu să urmăm calea pe care propria noastră experiență și instinctul evoluției spirituale ne-o deschid. Practica în Sahaja Yoga este simplă și nu presupune un efort fizic sau mental. De fapt efortul în sine contrazice noțiunea de meditație.
Energia subtilă Kundalini este cea care stă la bază Sahaja Yogăi, care face posibilă tehnica și efectele Sahaja Yogăi. Această energie este descrisă din timpuri foarte vechi. Diferite tehnici și tradiții au căutat să acceadă la trezirea acestei energii pentru a obține iluminarea spirituală. În traducele liberă Kundalini înseamnă “încolăcită”. Se spune că rezidă în formă latentă în fiecare ființă umană în osul sacrum de la baza coloanei vertebrale. Este energia care stă de fapt la baza existenței noastre și al cărei rol este acela de a creea, de a regenera, de a repara, de a echilibra. Este în strânsă legătură, uniune cu ființa umană, este de fapt acea picătură de divin din noi înșine. Modul în care “funcționează” energia Kundalini este cu totul spontan. Nu este posibil să fie “controlată” sau “folosită” într-un anumit scop. Prin tehnica Sahaja Yogăi, această energie se trezește la început atât cât îi permite starea noastră interioară, în general un firicel infim de subțire, dar care dacă este întreținut prin practica meditației, acesta reușește în timp să reechilibreze și să repare puțin câte puțin corpul subtil și să facă ușor loc la încă un firicel. Și așa mai departe.
Încă din cele mai vechi timpuri oamenii din diferite tradiții au încercat să înțeleagă modul de “funcționare” a ființei umane, a aspectelor fizice, psihice sau spirituale. Din necesitatea de sistematiza această cunoaștere și de a o încadra în niște scheme și reguli predictibile a apărut așa-numitul “corp subtil”. Se spune că pe lângă acest corp fizic, emoțional, rațional care pot fi ușor percepute, mai există și un “corp subtil” alcătuit dintr-o încrengătură complexă de canale și centrii de energie “subtilă”. Din fericire în Sahaja Yoga acest corp subtil este mult simplificat însă suficient pentru a explica și ajuta tehnica Sahaja Yoga. Canalele de energie (nadis) sunt în număr de trei (Ida, Pingala, Sushumna), corespund sistemului nervos simpatic și parasimpatic și de asemenea principalelor tendințe din viață noastră: trecut-viitor, pasiune-rațiune, feminin-masculin. Canalul central, Sushumna, este canalul echilibrului între celelalte două, al prezentului. Principalii centrii de energie sunt în număr de șapte, corespund celor șapte plexuri nervoase și au diferite funcții care răspund de organele din zonele respective precum și anumite calități. O chakra echilibrată, care funcționează în “parametrii” normali, își manifestă calitățile de la sine. Nu este nevoie să ne impunem să fim într-un anumit fel, este suficient să purificăm o anumită chakra iar calitățile acesteia vor începe să se manifeste spontan. Energia Kundalini din noi înșine este cea care face această muncă de purificare și echilibrare.
Vă invităm să participați la programele noastre de Sahaja Yoga din Brașov în care vom experimenta tehnica Sahaja Yoga și vom putea simți efectele activării energiei Kundalini.